Posni sir - proteini, kalorije, recepti, cijena


Ako želite izgraditi čistu mišićnu masu bez masnoća i dodatnih kalorija na svom tijelu, onda  bi trebali uvrstiti i posni sir u vašu svakodnevnu prehranu.

Nutritivne vrijednosti posnog sira: 100g posnog sira sadrži 78 kalorija. Od toga 12g proteina, 3g ugljikohidrata i samo 2g masti.

Posni sir možete konzumirati prije ili poslije treninga, a slaže se i u kombinaciji sa drugim namirnicama kako bi još više poboljšao učinak vašeg treninga.

Osim što je odličan obrok poslije treninga, posni sir pomaže pri oporavku mišića i podržava zdrav način života.

Konzumiranjem posnog sira pružate svome tijelu proteine i ugljikohidrate potrebne za brži oporavak mišića. Posni sir vam pruža hranjive tvari bez zasičenih masnoća.

Ovaj mliječni proizvod takođe ima i zdravstvenu korist za vaše kosti i pomaže pri održavanju vašeg tijela. Posni sir proteini

Posni sir sadrži veliki broj proteina u vrlo maloj porciji, 12g proteina u porciji od 100g. On je takođe i idealan obrok prije treninga. Posni sir daje vašem tijelu velik broj proteina koji se isporučuju za vrijeme treninga u vaše mišiće, čime omogućava mnogo efikasniji trening.

Posni sir masti

Uključivanje zdravih masti u ishranu je vrlo bitno za sve sportiste. Vaše se tijelo oslanja na masti kako bi omogućilo zdravu funkiju mozga i kao važan izvor energije. Kada trenirate, nakon otprilike 20 minuta, vaši mišići će ostati bez glikogena (uskladištene energije), kojeg ste unijeli preko ugljikohidrata. U tom trenutku vaše tijelo će izvlačiti masti iz bilo kog dostupnog izvora u vašem tijelu. Posni sir ima 2g masti u porciji od 100g.

Posni sir ugljikohidrati

Posni sir ima vrlo nizak udio ugljikohidrata (3g u porciji od 100g). Za osobe koje žele izgubiti na težini, veliki broj proteina u kombinaciji sa malim brojem ugljikohidrata, čine posni sir idealnim obrokom. Međutim ako želite da dobijete na mišićnoj masi ili da odradite dosta intenzivan trening, morat ćete dodati ugljikohidrate iz drugih izvora radi dodatne energije. Idealni dodaci sa posnim sirom su banane, grožđe i razne žitarice.

Posni sir poslije treninga

Poslije treninga koji vrši velike napore na vaše mišiće, poput dizanja tegova, pojavljuju se sitni rascjepi na vašim mišićima. Ova sitna oštećenja, i proces oporavka omogućuju da mišić postane veći i jači. Aminokiselina, glutamin, posebno je korisna pri oporavku od napornog treninga. Prema zadnjim istraživanjima posni sir opskrbljuje tijelo glutaminom. Zbog toga je posni sir odličan prirodni dodatak vašoj prehrani poslije treninga.

Konzumacijom posnog sira poslije treninga ne samo da pruža protein, nego i doprinosi zdravlju kostiju, jer je takođe i dobar izvor kalcija. Adekvatan unos kalcija i redovno vježbanje pomaže pri održavanju čvrstoće kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze i prijeloma.

Svestran i jednostavan

Posni sir je jednostavna hrana koja se može konzumirati u bilo koja doba dana. Odličan je kao doručak, posebno ako je u kombinaciji sa voćem ili sa žitaricama. Čak se može iskoristit i kao desert sa sirovim kakaom ili medom.

U kombinaciji sa voćem dodaje slatkoću bez šećera, zdrava vlakna, više vitamina i minerala i može pretvoriti običan sir u poslasticu. Posni sir može pomoći da ispuni vaše potrebe za proteinima ukoliko propustite obrok. Jednostavni dodaci za obrok poslije treninga su jabuke, breskve, nektarine, banane, ananas, bobičasto voće, kao i sušeno voće.

Posni sir recepti

Salata sa posnim sirom

Sastojci:
  • 150g posnog sira
  • 1 rajčica
  • 1 krastavac
  • vlasac
  • sol i papar po želji

Priprema salate:

Krastavac i rajčicu isjeckajte na kockice, pomiješajte sa ostalim sastojcima i začinite po želji!

Jaja punjena posnim sirom

Sastojci:
  • 5 jaja
  • 100g posnog sira
  • 2 žlice svježeg peršina
  • 1 žlica senfa
  • 1/2 čajne žlicice crvene paprike

Priprema:

Skuhajte jaja, ogulite i prerežite po dužini. Izvadite iz njih žutanjke. U posudici izmiješajte posni sir, senf, na sitno isjeckan peršin i crvenu papriku. Smjesom napunite jaja.

Posni sir cijena

Posni sir možete nabaviti u skoro svim većim trgovinama, a cijena je oko 30 kuna za 1kg.

Nadamo se da vam se svidio ovaj članak. Ukoliko imate neki recept sa posnim sirom koji želite podijeliti sa ostalima, napišite ga u komentar.

Podijeli na Google Plus

1 komentari :