Zeleni čaj za mršavljenje


Zeleni čaj može biti odličan dodatak rekreativcima. Nije ni čudo da mediji zeleni čaj promovišu kao dobar i uspješan suplement.

Zeleni čaj se koristi hiljadama godina i većina naroda u Aziji se kune u njega.

Danas gotovo svaki proizvod za mršavljenje na tržištu sadrži dijelove zelenog čaja. Moguće je imati prednosti, koristeći ga na ovaj način, ali time ne iskorištavamo puni potencijal biljke.

Zeleni čaj - sastojci?

Tanin: Grupa jednostavnih i kompleksnih spojeva (fenol, polifenol i flavanoid). Proizvod biljaka. Svi tanini su relativno otporni na probavu i fermentaciju. Svi tanini djeluju kao sredstva za stezanje i smanjivanje tkiva, kao i za skupljanje sastavnih proteina u koži i sluznici.

Šolja zelenog čaja poslije jela, može pomoći pri probavi. Zeleni čaj se hiljadama godina koristi u Aziji kao pomoć pri probavi.

Katehin: Katehin je podkategorija polifenola. U zelenom čaju, katehin je prisutan u značajnim količinama. Preciznije, epikatehin (EC), epigalokatehin (EGC), epikatehin galat (ECG), kao i epigalokatehin galat (EGCG). EGCG čini do 50 posto ukupnog sadržaja katehina i čini se kao najmoćniji od svih vrsta katehina. Sa antioksidativnim djelovanjem 100 puta snažnijim od vitamina C i E.

Šolja zelenog čaja može da ima do 40 mg polifenola i ima antioksidativno djelovanje mnogo veće nego porcija brokula, špinata, mrkvi ili jagoda.

Imajući snažan antioksidant koji struji kroz vaš sistem poslije intenzivnog treninga je upravo ono što vam je potrebno za ispravljanje bilo kakve nestabilnosti u vašem organizmu.

Flavonoid: Flavonoidi su biljni pigmenti, oni su jarko obojeni hemijski sastojci pronađeni u većini svježeg voća i povrća. Oni mogu pomoći u zaštiti od infekcija. Njihov nedostatak može dovesti do veće osjetljivosti i veće su šanse da dobijate modrice na tijelu.

Očigledno je da nećete moći davati vaš maksimum na treningu ukoliko ste bolesni.

Teanin: Teanin je aminokiselina koja proizvodi smirujuće efekte u mozgu. Jedinstvena je aminokiselina koja se nalazi u listovima sencha biljke. Teanin je dosta drugačiji od polifenol i katehin antioksidanata zbog kojih se zeleni čaj obično i konzumira.

Postajete smireniji bez ugrožavanja vaše motivacije i mentalnih aktivnosti.

Prednosti zelenog čaja u bodybuilding i fitness svijetu

Pre-workout: Pred trening. Zeleni čaj je odlična alternativa za sagorijevače masti. Velikom broju ljudi se ne sviđa osjećaj koji imaju poslije korištenja raznih vrsta sagorijevača.

Mnogi postanu nervozni poslije korištenja sagorijevača. Zeleni čaj je odličan jer sadrži dijelove kofeina, dok vas teanin psihički opušta i u isto vrijeme vam omogućuje da radite fizičke poslove.

Cutting: Rezanje. Istraživanja su pokazala da korištenjem zelenog čaja ubrzavate rad vašeg metabolizma za 3%. Kako bi dobili ovu prednost, morate popiti otprilike 3 šolje na dan. Ukoliko je vaš BMR (ritam bazalnog metabolizma) oko 2000, to znači 60 dodatnih kalorija dnevno.

Zeleni čaj - nastanak

Postoji nekoliko čajeva za mršavljenje koji potiču iz istog izvora. Biljka čaja je član obitelji Kamelija (Camellia sinensis). Crni čaj, oolong čaj i zeleni čaj svi su derivati ove jedne biljke.

Način na koji se čaj priprema određuje njegovu boju. Nakon što se biljka čaja ubere, započinje se sa procesom fermentacije, te se zagrijava da bi zaustavili proces fermentacije. Proces fermentacije je potreban da bi imali dijelove kofeina u čaju. Što duže traje proces, više će kofeina biti u čaju. Zeleni čaj ima najmanji nivo kofeina u sebi jer njegov proces najkraće traje. Razlog zašto zeleni čaj ima najviše ljekovitih svojstava je zato što duži proces fermentacije uništava mnoge korisne tvari u biljci čaja. To je razlog zašto konzumiranje 'običnih' vrsta čajeva se ne može porediti sa šoljom zelenog čaja.

Kako izabrati kvalitetan zeleni čaj 

Postoji velika razlika u kvalitetama čaja. Čaj se upoređuje sa vinom kada je u pitanju ocjenjivanje. Vrećice čaja u supermarketima ne mogu se porediti sa čajem napravljenim od čitavih listova biljke, niti po kvaliteti niti ukusu. Čaj koji se prodaje u vrećicama na tržištu je onaj najnižeg kvaliteta. Listovi su izlomljeni i spakovani u male vrećice. Lomljenje listova na ovaj način pogoršava ukus i uklanja neke od zdravstvenih karakteristika istog.

Podijeli na Google Plus

1 komentari :