Motivacija za trening - veoma bitan faktor za uspjeh!


Skoro je nemoguće odraditi kvalitetan trening ukoliko vaš um nije fokusiran na vježbe koje radite. Posebno ako vaše misli odlutaju na drugu destinaciju i razmišljate o drugim stvarima koje u tom trenutku nisu bitne.

Vjerovatno ste došli nekada u situaciju da u toku treninga razmišljate da skratite trening i ne uradite broj vježbi i ponavljanja koliko ste isplanirali. Veliki krivac za to je nedostatak motivacije!

Dizanje tegova u teretani čini da vaši mišići iz dana u dan budu sve snažniji i veći, ali ako trenirate godinama može se desiti da vam dosade treninzi i onda umjesto da dođete nabrijani u teretanu, vaša motivacija treperi i prijeti da će biti ugašena.

To ne znači da ne možete ponovo zapaliti plamen.  Evo nekoliko načina koji će vam pomoći da vratite motivaciju za trening i nastavite napredovati u teretani.

1. Pratite takmičenja u bodibildingu

Bilo da je lokalno, amatersko ili svjetsko takmičenje, gledanje drugih takmičara i rezultata njihovog napornog rada i discipline može biti jako motivirajuće. Kada se vratite svojim treninzima povratit ćete izgubljenu motivaciju i možda postaviti neke više ciljeve.


2. Pređite u poznatiju teretanu na sedmicu dana

Iako vam je vaša teretana najbliža i najpovoljnija za trenirati, pokušajte da isprobate nešto novo. Svaki grad ima elitnu teretanu koja je poznata po ogromnim momcima. Možete isprobati nove vrste sprava i hraniti se energijom novog okruženja. Kada trenirate pored nekoga sa nevjerovatnim stasom, uvijek ćete pronaći način da uradite nekoliko ponavljanja više.

3. TRANSFORMATION CHALLENGE - prihvatite izazov

Dajte sebi izazov. Trenirajte svakodnevno i fotografijama bilježite svoj izgled. Dajte sebi vremenski rok. Nakon 30, 60 ili 90 dana uporedite svoje rezultate. Na internetu možete pronaći fotografije mnogih vježbača koji su uspjeli drastično promjeniti svoj izgled za određeni period. To nek vam bude motivacija u teretani.


4. Pronađite trening partnera

Pronaći pouzdanog i motivirajućeg trening partnera je možda teško, ali kada ga pronađete to će uticati mnogo na poboljšanje kvaliteta vašeg treninga.

Trebate pronaći trening partnera koji će vas tjerati da trenirate do iznemoglosti i koji će vam biti "protivnik". Ovo je odlična motivacija za treniranje!

5. Promjenite način treniranja

Čak iako radite vježbe po najboljem trening programu od najboljeg online trenera, vremenom će vaše tijelo početi da se prilagođava i efekat vašeg vježbanja će biti manji. To je vrijeme da uzdrmate vaše tijelo. Možete raditi drugačije vježbe, promijeniti raspored vježbi ili broj ponavljanja. Ne samo da ćete imati bolji uspjeh, nego ćete poboljšati i motivaciju za trening.


6. Okružite se ljudima koji razmišljaju kao i vi

Da li se družite sa ljudima koji nakon posla razmišljaju da idu "na pivo" ili u teretanu? Ukoliko ste okruženi ljudima koji su sportskog duha to će značajno uticati i na vas jer ćete više razmišljati o svom tijelu i svom zdravlju.

7. Nabavite prirodne dodatake prehrani - suplemente

Iz ličnog iskustva sam primjetio da kada izađem iz prodavnice suplemenata sa jednim od njih, osjećam se nekako bolje. Odmah odradim i kvalitetniji trening i jedva čekam da vidim rezultate. Bilo da uzmete whey proteine, kreatin ili bilo koji drugi suplement, uz to besplatno dobijate novu dozu motivacije u teretani.

8. Napravite kraću pauzu

Kada osjetite da nemate volje za trening napravite kraću pauzu. Iskoristite to vrijeme da odmorite svoje tijelo i napunite mentalne baterije. Mnogi vrhunski sportisti uvode kratke pauze u svoje dugogodišnje sezone treninga.


Nadam se da će vam ovaj članak pomoći i da ćete istrajati u ostvarivanju vaših ciljeva. Ukoliko imate još prijedloga koji će pomoći drugima da vrate izgubljenu motivaciju napišite u komentarima.
Podijeli na Google Plus

6 komentari :

 1. Thanks for sharing this useful information! This is really interesting information to read. Best high-quality Packing And Moving services at affordable prices within your budget.
  @ Movers and Packers in Bangalore
  @ Movers and Packers in Hyderabad

  OdgovoriIzbriši
 2. Hi my friend! I want to say that this article is awesome,
  great written and include almost all important infos.
  I would like to see more posts like this .
  content writing services in delhi
  content writing company in delhi

  OdgovoriIzbriši