Glutamin - prednosti, nuspojave, doziranje


Istraživanja su pokazala da L-Glutamin suplementacija minimizuje raspad mišića i poboljšava proteinski metabolizam. Saznajte sve što želite o glutaminu i kako vam može pomoći!

Glutamin je najčešća aminokiselina u vašim mišićima, preko 61% skeletnih mišića je glutamin. Glutamin se sastoji od 19% dušika, čineći ga primarnim dovodom dušika u vaše mišićne ćelije.

Tijekom intenzivnog treninga, nivo glutamina u vašem tijelu znatno opadne, što zauzvrat smanjuje snagu, izdržljivost i oporavak. Može trajati i do 6 dana da se nivo Glutamina povrati u normalu.

Glutamin ima ključnu ulogu u sintezi proteina.

Šta L-Glutamin prah može učiniti za vas?

Glutamin igra ključnu ulogu u proteinskom metabolizmu, regeneraciji ćelija i anti-katabolizmu. Glutamin takođe povećava vašu sposobnost lučenja hormona rasta, što zauzvrat pomaže pri sagorijevanju tjelesne masnoće i podržava rast novih mišića. Mogućnost anti-katabolizma sprečava raspad vaših mišića.

Ovo je posebno korisno za osobe koje se žele ''izdefinisati''. Posebice tijekom ljeta kada se pokušavate riješiti sala bez gubitka mišića. Glutamin je potreban u vašem tijelu da bi ono optimalno radilo. Vaša utroba zahtjeva najviše glutamina u vašem tijelu, a vašem imunološkom sistemu je takođe potreban glutamin, jer nivo glutamina za vrijeme treninga znatno opadne. Bodibilderi su znatno podloženiji bolestima, zbog toga je L-Glutamin suplementacija toliko važna, ne obavezno da bi dobili više mišića, već za održavanje svojstava L-Glutamina.

L-Glutamin suplementacija promoviše pozitivan balans dušika i smanjuje gubitak mišića. Posljednja istraživanja su pokazala da uzimanje samo 2 grama L-Glutamina povećava nivo hormona rasta za 400%.

L-Glutamin - doziranje

Bodibilderi bi trebali uzimati 10 do 15 grama L-Glutamina na dan, unoseći ga 2 do 3 puta na dan, sa svakom dozom oko otprilike 5 grama. Takođe bi trebali znati da možda unosite L-Glutamin koristeći druge suplemente. Mnogi proteinski suplememnti već imaju ponešto L-Glutamina umiješano, tako da pročitajte sastojke kako bi bili sigurni. Najbolje vrijeme za uzimanje L-Glutamina je ujutro, poslije treninga i naveče pred spavanje.

L-Glutamin - nuspojave

Da li bi trebali brinuti o nuspojavama glutamina? Ukratko, ne. Ne bi trebali brinuti o nuspojavama. Kako su istraživanja pokazala nema nikakvih štetnih efekata jer se Glutamin već prirodno javlja u vašem tijelu, nema nikakvih zdravstvenih rizika. Međutim, kao i kod većine suplemenata, previše nikad nije dobra ideja. Uzimanje prekomjerne količine L-Glutamina uznemiruje želudac, tako da bi trebali koristiti preporučenu dozu.

Prednosti L-Glutamina!

Da li koristite L-Glutamin? Ukoliko ne, trebali bi uzeti u obzir kada pročitate sljedeće prednosti. Glutamin je davalac ugljika i dušika i pomaže pri povraćanju glikogena koji povraćuje snagu. Glutamin je najvažniji sastojak mišićnog proteina i pomaže u oporavku i izgradnji mišića.

Lista prednosti Glutamina:
  • Glutamin je povezan sa sintezom proteina. Sprečava vaše mišiće od kataboliziranja u cilju pružanja glutamina drugim ćelijama u tijelu
  • Glutamin pomaže održavanju nivoa ćelija i hidraciji, ubrzavajući iscjeljenje rana i oporavak
  • Glutamin vam korsiti tako što obnavlja nivo glutamina za vrijeme intenzivnog treninga
  • Istraživanja su pokazala da Glutamin pomaže pri proizvodnji hormona rasta. Dokazanao je da 2 grama L-Glutamina povećavaju rast za 400%
  • Glutamin se koristi i da poboljša vaš imunološki sistem. Za bodibildere je ovo vrlo važno jer intenzivni treninzi smanjuju nivo glutamina.(Glutamin je primarni izvor energije za vaš imunološki sistem)
  • Glutamin je jedan od najvažnijih nutrijenata za vašu utrobu. Ima sposobnost da ''popravi vaša crijeva'' održavanjem  strukturalnog integriteta utrobe
  • Vjerovatno niste znali, ali može i da izliječi čireve. Istraživanja su pokazala da je 1.6 grama glutamina na dan imalo uspješnost u liječenju od 92% tokom 4 sedmice

Istraživači sugerišu da je Glutamin najbitnija aminokiselina za bodibildere. Pruža komponentu u mišićnom metabolizmu i podršci ćelija, što ne pruža ni jedna druga aminokiselina.

Zašto uzimati L-Glutamin?

Iako je L-Glutamin vrlo važan dio suplementacije za bodibildere, on nije namjenjen samo za njih. Glutamin je neophodan u održavanju unutrašnjih funkcija i pomaganja imunološkom sistemu. Nakon što se glutamin spoji sa mišićima, pušten je u krvotok i transportovan u bubrege, jetru i u ćeije imunološkog sistema gdje opet igra bitnu ulogu.

Glutamin koriste bijele krvne ćelije i doprinosi imunološkom sistemu. Osobe sa bolestima povezanim sa imunološkim sistemom (poput raka i side) koje nisu u stanju proizvodnje dovoljne doze glutamina, mogu imati koristi od L-Glutamin suplementacije uz ostale aminokiseline. Gubljenje mišićne mase takođe može biti pokazatelj nedostatka glutamina.

Ne samo da je glutamin važan za bodibildere, vrlo je važan i za običan narod sa svim svojim prednostima i bez ikakvih nuspojava.
Podijeli na Google Plus

0 komentari :

Objavi komentar