BCAA - prednosti suplemenata razgranatog lanca aminokiselina


BCAAs – Branched-Chain Amino Acid suplements. Dijetom ćete se isklesati, ali takođe možete smanjiti veličinu vašeg bicepsa. BCAA suplementi mogu zaštititi vaše mišiće od učinka dijete.

Posljednjih godina, BCAA suplementi vratili su se u modu bodybuilding i fitness zajednice i to sa dobrim razlogom. Postoji više istraživanja koja više podržavaju upotrebu BCAA suplemenata, nego većinu ostalih suplemenata na tržištu.

Dok BCAA suplementacija može biti korisna za dobijanje mase, ja vjerujem da su BCAA suplementi posebno korisni za održavanje mišićne mase, dok ste na dijeti. Posebice su korisni za profesionalne bodybuildere koji idu do krajnjih granica definicije mišića.

Iako sa dijetom izgledate odlično na pozornici, na plaži i vašim prijateljima suprotnog spola, takođe ona skine i popriličan dio vaše mišićne mase.

Katabolička kriza

Dijete su kataboličke, što znači da mogu dovesti do razgradnje mišića, iz više razloga. Što tijelo postaje vitkije, to je vjerovatnije da počne gubiti mišićnu masu, kako tijelo sve jače i jače pokušava zadržati masne naslage. Na taj način, tijelo će se okrenuti mišićima da zadovolji svoje energetske potrebe. Loše vijesti za sve zainteresovane koji žele čvrsto tijelo.

Na molekularnom nivou, gubitak mišića se dešava zato što tijelo povećava razgradnju proteina (metabolizam), kako bi oslobodilo aminokiseline iz mišića kao gorivo. Ako to nije dovoljno loše, gubitak mišića dodatko komplikuje činjenica da nivo proteinske sinteze će se takođe smanjiti zbog smanjenog unosa energije.

Osnovna jednačina za mišićnu masu je: Mišićna masa = Brzina sinteze proteina – Brzina razgradnje proteina.

Kada je brzina sinteze jednaka brzini razgradnje, niti dobijate, niti gubite na mišićnoj masi. Ukoliko brzina sinteze prevazilazi brzinu razgradnje, dobijate na mišićnoj masi. Dok kada brzina razgradnje prevazilazi brzinu sinteze gubite na mišićnoj masi. Ako ste na dijeti, moguće je da u isto vrijeme, povećavate razgradnju mišića i smanjujete sintezu proteina.

Vježbanjem ujedinjujete metaboličko djelovanje dijete. Što ste vitkiji, veće su šanse da postanete letargični. Smanjeni energetski unosi i smanjena pohrana glikogena, čine treninge dosta napornim. Ukoliko ste previše umorni ili preslabi da dižete težine na koje ste se počeli navikavati, vaši mišići će se naviknuti i neće koristiti toliko energije da bi obavili posao.

To znači da vaše tijelo neće povećavati mišićnu masu, može takođe značiti i da će vaše tijelo koristit mišiće kao gorivo jer ga vi ne koristite za podizanje teškog tereta.

Prednosti BCAA suplemenata

Kako se odbraniti od ovog gubitka mišićne mase? Napadom!

Dobro je poznato da BCAA (posebice leucin) stimulišu sintezu proteina i mogu to učiniti u većoj mjeri nego normalni proteini sami od sebe. BCAA suplementi takođe povećaju sintezu ćelija odgovornih za obavljanje procesa sinteze proteina. Dakle, BCAA suplementi ne samo da povećaju brzinu sinteze proteina, nego povećaju i kapacitet ćelija za sintezu proteina.

BCAA suplementi takođe rade u vašu korist smanjujući brzinu razgradnje proteina. Rade to prvenstveno smanjenjem aktivnosti komponenti zaslužnih za razgradnju proteina.

Ako ponovo pogledamo našu jednačinu  za mišićnu masu, jasno je za vidjeti da povećanjem sinteze i smanjenjem razgradnje dobijamo na mišićnoj masi ili održavanju iste.

Za šta su još dobri BCAA suplementi

BCAA suplementi imaju čak i više pozitivnih koristi osim smanjenja razgradnje i  povećanja sinteze proteina. Takođe mogu povećati intenzitet treninga! BCAA suplementi se takmiče sa aminokiselinom triptofan, gdje se triptofan konvertuje u serotonin.

Tijekom vježbanja, nivo serotonina raste i može (između ostalog) povećati percepciju umora, što znači manje intenzivan trening za vas.

BCAA suplementacija smanjuje količinu triptofana koji ulazi u mozak, time smanjuje količinu proizvodnje serotonina. Ovo vam može omogućiti duži i jači trening.

BCAA i Whey proteini

Bez obzira na brojne pozitivne koristi BCAA suplementacije, postoje mnogi skeptici koji sugerišu da su BCAA suplementi precijenjeni i da bi dobili dovoljnu dozu BCAA, treba samo konzumirati više whey proteina. Iako je Whey bogat sa BCAA, ovo nije najučinkovitija strategija.

BCAA u wheyu je važan za ostale aminokiseline i kako bi bio učinkovit, mora biti oslobođen kroz probavu, a zatim upijen u krvotok. Iako se whey protein relativno brzo probavi, to i dalje traje nekoliko sati da bi se sve aminokiseline oslobodile i upile u krvotok.

BCAA kao suplement ne zahtjeva probavu i brzo se upija u krvotok. Povećava nivo aminokiselina u krvi, u mnogo većoj i bržoj mjeri nego ostale aminokiseline. Čak nekoliko grama BCAA suplementa će imati bolji efekat nego 30 grama whey proteina, time imajući brži uticaj na sintezu i razgradnju proteina.

Osim toga, s obzirom da BCAA zaobilazi jetru i crijeva i ide direktno u krvotok, može se koristiti kao neposredni izvor energije tokom treninga.

Zaključak

Najnovija istraživanja su pokazala da dijete sa BCAA suplementima povećaju zadržavanje mišića i povećaju gubitak masnoće mnogo efikasnije nego dijete bez suplementacije. U suštini, zadržite više mišićne mase, a izgubite veći postotak masnoće u tijelu.

Zaboravite ostale suplemente koji svašta obećaju, a rezultata nema.  Umjesto toga uvjerite se u moć BCAA suplemenata.
Podijeli na Google Plus

0 komentari :

Objavi komentar