Kreatin monohidrat upotreba, nuspojave, cijena


Danas ćemo vam odgovoriti na najčešća pitanja koja se postavljaju u vezi kreatina. Saznat ćete šta je to kreatin, kako kreatin djeluje na naše tijelo, da li ima neželjena dejstva (nuspojave) i kako se kreće cijena kreatina na tržištu suplemenata.

Šta je kreatin, kako djeluje?

Kreatin je praškasti suplement koji povećava sposobnost tijela za bržu proizvodnju energije. Uz više energije možete trenirati duže i češće i tako poboljšati svoje rezultate.

Kreatin zaista funkcioniše. To znaju i podizaći tegova a i trgovci koji prodaju suplemente.

Međutim niko ne bi trebao unijeti ništa u svoj organizam bez da izračuna prednosti i rizike. To vrijedi za sve... od piva pa do čokolade, pa tako i za čudesnu aminokiselinu zvanu kreatin. Kreatin će vam pomoći da uradite više ponavljanja ili da podignete veću kilažu, a to znači da će vaši mišići biti veći i jači.

Istraživanja pokazuju da kreatin najbolje djeluje kod visokog inteziteta treninga i eksplozivnih aktivnosti kao što su treninzi sa tegovima te kod sportova koji uključuju kratke bljeskove napora kao što su sprintanje, nogomet i bejzbol.

Još jedna činjenica je potpuno sigurna. Ako uzimate kreatin vi ćete sigurno dobiti na svojoj težini. Iako je početni dobitak voda, vi ćete dobiti i na mišićnoj masi nakon što budete poboljšali kvalitetu treninga.

Kreatin povlači vodu u vaše mišićne stanice što povećava sintezu proteina.

Kreatin nuspojave

Sigurno vas zanima da li kreatin ima neželjena dejstva ili nuspojave. Istraživaći stalno vrše proučavanje djelovanja kreatina i neželjena dejstva. Studije pokazuju da je kreatin siguran i da ne može naškoditi našim bubrezima.

Da bi proizvođaći još više bili sigurni za svoj proizvod, napisali su upustvo po kojem se ograničava dnevni unos kreatina te upozorenje da ga unose samo potpuno zdrave osobe.

Djeca mlađa od 18 godina ne bi trebalo da ga unose i trebala bi više pažnju posvetiti pravilnom izvođenju vježbi.

Koliko kreatin utiče na transformaciju našeg izgleda?

Kreatin ima različite učinke na svakog pojedinca. Neke osobe jednostavno ne reaguju na kreatin - genetska stvar. To bi trebali znati već nakon sedmicu dana.

Također, ishrana sportaša je veoma važna. Ako vaša ishrana nije vrijedna pažnje, onda nema smisla za uzimanje kreatina. Kreatin vas neće učiniti većim čovjekom ukoliko se ne pridržavate ishrane i ne unosite potrebne sastojke u svoj organizam.


Ukoliko ne trenirate, također nema ga smisla uzimati. Kreatin je samo dodatak prehrani a rezultate ćete postići u teretani.

Kako uzimati kreatin?

Odlični rezultati konzumacije kreatin monohidrata zapaženi su na dva načina.

Prvi način je punjenje. Ova metoda dobra je za one koji nikada prije nisu uzimali kreatin. Ovaj način uključuje punjenje, odnosno zasićivanje mišića kreatinom. Tijekom prvih 4 dana do tjedan dana, uzimajte 20 do 30 grama dnevno. Pomiješajte ga sa sokom ili vodom. Sok od grožđa je izvrstan.
Nakon razdoblja punjenja, morate imati redovan unos između 5 do 15 grama dnevno kako bi vaši mišići ostali zasićeni (nema potrebe za pretjerivanjem).

Druga metoda je više postepen pristup korištenju kreatin monohidrata. Kroz duže razdoblje, čovjek zapravo preskače fazu punjenja i jednostavno koristi ovaj dodatak prehrani tako što koristi 5 do 15 grama dnevno svaki dan.

Najbolji rezultati su vidljivi kada se kreatin kombinira s osnovom od ugljikohidrata, kao što je dekstroza (glukoza), konzumirana oko pola sata prije vježbanja.

Kreatin monohidrat cijena

Kreatin monohidrat možete nabaviti u svakoj prodavnici suplemenata i njegova cijena se kreće oko 15 eura za pakovanje od 500g.
Podijeli na Google Plus

1 komentari :