Preskakanje vijače (konopca)

Preskakanje vijače (ili preskakanje konopca, užeta) je vježba koja se najčešće koristi kod boksera.

Ukoliko ste uključeni u sport trebali bi ste odvojiti ponekad vrijeme i za preskakanje vijače.


PREDNOSTI PRESKAKANJA VIJAČE:

-koordinacija
-agilnost
-hitrost
-rad nogu
-izdržljivost

Pored očigledne fizičke prednosti preskakanje užeta je i veoma zabavno jer uvijek možete mijenjati i izmišljati nove pokrete nogama.

Još bolja stvar je što kvalitetan konopac za preskakanje možete kupiti za nešto manje od 5 eura. Možete ga lagano spakovati i nositi sa sobom gdje god poželite.

Nažalost većina sportista izvan bokserskih dvorana nije upoznata sa preskakanjem užeta i mnogi fitnes treneri koriste druge tehnike za obuku svojih klijenata.

Ova vježba ponekad bude previše komplikovana za početnike ali tehniku preskakanja nećete naučiti preko noći. Potrebno je vremena i prakse. Kažu da je praksa majka svih vještina. Takav je slučaj i kod preskakanja vijače.

Mnogi sportisti probaju preskakati vijaču i ubrzo budu frustrirani i onda traže alternativno rješenje. Nemojte dozvoliti da vam frustracije ometaju razvoj kao sportiste.

ODABIR VIJAČE

Na samom početku najvažnija stvar je da nabavite kvalitetan konopac. Najbolje neki lagani, plastični sa kojm možete raditi bržim tempom. Možete ga nabaviti u skoro svim prodavnicama sportske opreme.

Kada u prodavnici locirate konopac potrebno je odabrati idealnu dužinu. Većina konopaca koje ćete pronaći u prodavnicama sportske opreme je dužine oko 2.75cm. Ta dužina će biti dovoljna za većinu sportista. Ali ukoliko ste baš visoki možete potražiti i neki duži konopac.

MJESTO ZA PRESKAKANJE

Nakon što ste pronašli dobar konopac, morate pronaći i mjesto gdje ćete ga koristiti. Preporučujemo vam da koristite konopac na površinama kao što su parket, teniski teren, Pokušajte izbjeći preskakanje užeta na tvrdim površinama kao što je beton.

Ukoliko niste nikada preskakali uže, nemojte se nervirati i vježbajte tehniku.

Radite mnogo serija u intervalima od 20 sekundi bez okidanja konopca. Redovnim treniranjem naučit ćete tehniku i onda možete povećavati intervale na 1, 2, 3 minute ili više.

STILOVI PRESKAKANJA

Postoji mnogo različitih stilova za preskakanje vijače. Čuo sam da neki treneri opisuju ovakav način vježbanja dosadnim. Svako ko opisuje preskakanje vijače kao dosadnu vježbu taj ne zna preskakati konopac. Uvijek postoji nova vještina koju možete naučiti i tako učiniti preskakanje zanimljivim.

Preskakanje užeta u mjestu je jedan od najlakših stilova. Prilikom svakog okreta konopca podižite visoko koljena.

Dvostruki skok je još jedan popularan stil preskakanja užeta. Da biste ga uradili držite stopala zajedno i skačite s obje noge istovremeno. Ovaj stil je teže naučiti.

Ne radite dvostruki skok dok ne naučite stil trčanja u mjestu sa konopcem...

Radite popularne "osmice" tako što prilikom skoka prekrstite ruke.

Uključite pokrete nogama napred, nazad, bočno..

Pokušajte vrtjeti konopac u kontra smjeru..

Preskakanje užeta je veoma zabavno. Ako vas ovaj tekst nije uvjerio u to onda će video koji se nalazi ispod.

Podijeli na Google Plus

1 komentari :