Kuperov (Cooper) test za kondiciju

kuperov test za kondiciju

Kuperov test se trči tačno 12 minuta, a za to vrijeme se mjeri pretrčana dužina. Zavisno od toga koje ste godište i koji ste pol, rezultati Kuperovog testa mogu biti od veoma loše do veoma dobro.

Ovakvo testiranje služi za provjeravanje trenutne kondicije. Kuperov test za policiju i vojsku se često koristi prilikom biranja kandidata na konkursima za posao.

Ovakav način treniranja ima i jako pozitivan efekat na zdravlje koji se najviše ogleda u ubrzanju metabolizma organizma.

Ovakav način treninga otkrio je Kenneth Cooper krajem 60-ih godina 20. vijeka.

Tračnjem i ubrzavanjem metabolizma dovodimo do jačanja pluća, lakšeg disanja, jačanja srca. Također smanjuje se krvni pritisak, povećaje ukupan broj crvenih krvnih zrnaca. Povećava se količina krvi, a sve ovo čini da krv lakše prenosi kiseonik. Ovo znači da je povećan i VO2 max.

Kuperov test za rekreativce i takmičare:

kuperov test za policiju

Kuperov test za iskusnije atletičare:

cooper test trčanja

Evo kako se pripremiti za Kuperov test i kako doći do maksimalnih rezultata za 8 sedmica. 

Po nekom pravilu Kuperov test se ne bi trebao trenirati, On se radi čisto radi provjere trenutnog stanja kondicije, ali postoje situacije u kojima od rezultata Kuperovog testa zavisi da li će kandidat biti primljen npr. na Policijsku akademiju.

Ukoliko se trebamo pripremiti za odrađivanje Kuperovog testa za policiju ili vojsku potrebno je odmah na početku definisati naš cilj, tj. distancu koju želimo da istrčimo za 12 minuta. Nakon toga trebamo odraditi Kuperov test radi provjere trenutnog stanja naše kondicije. Što je naš cilj duži od trenutnog stanja biće potrebno više vremena i treniranja da bi se ostvario.

Program - 8 sedmica do maksimalnih rezultata na Kuperovom testu

Ovaj program je prvenstveno namijenjen mladim i zdravim osobama. Svi oni koji imaju zdravstvene probleme ne bi trebali da treniraju po ovom trening programu. Na početku treninga obavezno se zagrijati, a na kraju lagano istrčati 5 minuta i istegnuti se.

kako se pripremiti za kuperov test

Podijeli na Google Plus

1 komentari :