Šta su WHEY PROTEINI i kako se uzimaju?

whey proteini, šejker

Šta su whey proteini? Tko treba da uzima proteine i za šta oni služe? U nastavku idu odgovori na ova pitanja... 

Šta su whey proteini?

"Whey" na engleskom znači surutka. Surutka se dobija sirenjem mlijeka. Proizvođaći proteinskog praha filtriraju surutku, izbacuju što više ugljenih hidrata i masti da bi ostali što kvalitetniji proteini. Naučno je dokazano da su whey proteini ili drugačije rečeno proteini surutke najbolji jer se najlakše apsorbuju u ljudskom tijelu. Surutka je derivat mlijeka. Whey proteini nisu isti proteini kao proteini mlijeka. Proteini mlijeka zovu se kazein proteini.

Proteini su dvadeset aminokiselina koji su neophodni za zdravlje, imunitet, tjelesni razvoj svakog organizma. Bez proteina nema života i oni moraju non stop da se unose. Nikada nećete dodati ni gram mišića ukoliko ne konzumirate proteine, ali to uošte nije teško konzumirati jer se nalaze svuda u prirodi. Ukratko whey proteini su filtrirani proteini surutke koji služe kao zamena za obrok bogat proteinima.

Proteini osiguravaju duži osjećaj sitosti pa ih tvorci raznih dijeta za mršavljenje u velikim količinama preporučuju za programe gubljenje kilograma.

Tko treba da konzumira whey proteine i za šta oni služe?

Whey proteini ne trebaju da se koriste ukoliko ne trenirate. Osoba koja ne trenira treba da konzumira oko 0.6-0.8g proteina po kilogramu tjelesne težine. Osobe koje intezivno treniraju treba da konzumiraju do 2g proteina po kilogramu tjelesne težine. To je skoro 3 puta više. Osobe koje treniraju i dižu tegove intezivno, cijepaju mišiće i njima je potrebna veća količina proteina. To znači da treba da jedu više mesa, jaja itd.. Tu nastupaju whey proteini. Ako jedete npr 6 obroka dnevno, mnogo je lakše jesti 4 puta npr. meso i 2 puta uzeti proteine, nego 6 puta na dan jesti meso i sl. Whey proteini nisu neophodni i nema nikakve razlike između proteina surutke i proteina npr. piletine (osim u odnosu aminokiselina), ali mnogo će vam olakšati u dodavanju mišićne mase.

Koje su vrste whey proteina?

-whey izolat
-whey koncentrat
-whey hidrolizat

Whey koncentrat u 30 g proteinskog praha sadrži oko 22-23 g proteina, zavisi od firme koja ga proizvodi. Ostalo su ugljeni hidrati i masti. Ukupno oko 100 kalorija. Whey izolat ima malo više proteina oko 26-27g. Uzimaju ih takmičari u body buildingu. Hidrolizat je najskuplji zato što su proteini obrađeni i lakše ih je svariti. Koncentrat je najeftiniji.

Whey proteini - nuspojave

Whey proteini nemaju nuspojave ili neželjena dejstva. Konzumirali su ih i konzumiraće milioni ljudi.

Kada se konzumiraju whey proteini?

Whey proteini su zamjena za obrak bogat proteinima. Ako nemate vrijeme ili niste u mogućnosti da jedete piletini ili nešto drugo onda možete da konzumirate whey proteine. Najbolje će se absorbovati ako ga konzumirate poslije treninga. Možete ga uzimati i prije sna sa mlijekom iako se u to vrijeme preporučuje kazein protein jer se sporije anbsorbuje u našem tijelu ili ujutro sa vodom. To bi bilo to o Whey proteinima, nadam se da ste naučili nešto novo i korisno.

Podijeli na Google Plus

1 komentari :